За нас >> История


Танцова формация "Танцуващи колела" е Първата група за интегриран танц, създадена в България, с участието на танцьори с и без физически увреждания. Формацията е основана на 29 октомври 2002 година от Нонка Йорданова – артист-балетист и хореограф, благодарение на специалното внимание и финансовото съдействие на Британски съвет – София!

Формация "Танцуващи колела" е създадена с благородната цел да мотивира хората с физически увреждания да излязат от изолацията, в която живеят и да се включат активно в културния живот на страната, стимулирайки развитието на творческите им умения в областта на танцовото изкуство. Сценичната реализация на танцовите постановки съвместно с хора без увреждания е начин да се разрушат психологическите бариери и чувството за неувереност и малоценност в съзнанието на много талантливи хора. Повишаването на самочувствието и себеуважението на хората с увреждания е тяхната мотивация за пълноценен, смислен, качествен и достоен живот.

ПРЕДИСТОРИЯ:

По покана на Британски съвет – София, на 3 юни 2002година, в Националния Дворец на Културата, CandoCo Dance Company от Великобритания, за първи път представя неограничените възможности на интегрираното танцово изкуство, пред българска публика. Вдъхновена от силно въздействащото професионално изкуство на "Кандуко", Нонка Йорданова – бивша сестра и настояща майка на дете с увреждане; бивша състезателка по фигурно пързаляне и професионален артист-балетист и настоящ хореограф, решава да сформира група за интегриран танц в България! Премиерната постановка замисля да реализира за 3 декември – световния ден на хората с увреждания!

На 04.12.2002г. в НДК, по повод Международния ден на хората с увреждания, Танцова формация "Танцуващи колела" представя Премиерната постановка "Невидими граници", с финансовото съдействие на БРИТАНСКИ СЪВЕТ. Специална покана и духовна подкрепа на "Танцуващи колела" оказва Мария Михайлова - главен организатор на това културно събитие. Тя е журналист във вестник "Тишина" към Съюза на Глухите в България, ръководител на Първия състав от глухи хора за песенно изпълнение с мимика, жест и танц. Невероятен човек и истински приятел! Тази първа сценична реализация на първата в България формация за интегриран танц, се посреща с голям интерес, преминава с изключителен успех и е отразена широко в медиите.
В края на същия месец учредителите на Фондация "Танцуващи колела" се посвещават на каузата за премахване на "скритата" дискриминация на хората в неравностойно положение в България и зачитане на човешкото им право на равнопоставеност и пълноценно човешко съществуване!
Следва творческа и сценична дейност, наситена с много събития – участия в благотворителни концерти, телевизионни предавания, радио програми, медийна кампания:

• Гостуване в "Шоуто на Слави" – БТВ – 16.12.2002година;
• Великденски благотворителен концерт – НДК;
• Салон на изкуствата – НДК – по покана на Сдружение на хореографите;
• Творческа подготовка и представяне в Националния Център за Социална Рехабилитация – "Свети Георги", гр. Поморие;
• Участие в Благотворителна музикална вечер – Международен женски Клуб;
• Национален фестивал “Радост и творчество” – гр. Варна;
• Конкурс “Мис София” – НДК;
• Благотворителен концерт – под патронажа на Министерски съвет
• Медийна кампания “Асистент за независим живот” – с финансовото съдействие на Холандската организация за международно развитие и сътрудничество - НОВИБ;
• Участие в документалния филм на Иглика Трифонова “Кратки разкази”;
• Танцов спектакъл “Реална мечта” – НДК – с финансовата помощ на “СЕДЕМ ОСМИ” ЕОД;
• Благотворителен концерт – с финансовата подкрепа на МОБИЛ ТЕЛ ЕОД;
• Обмяна на опит и уъркшоп в Турция, съвместно с Gülum Pekcan Dance Theatre – Анкара, по покана на БРИТАНСКИ СЪВЕТ – София и Анкара;
• Творчески диспут в Изложбен център на ИНТЕРПРЕД – София, на тема „Мястото на интегрираното изкуство в културния живот на България”, с участието на наши творци в сферата на танцовото и театралното изкуство.
• Участие в "МИС и МИСТЪР СОФИЯ +" - за Хора с физически увреждания, в хотел "Шератон";
• "Денсинг Старс" - на гости, на репетиция на "Танцуващи колела";
• Участие в Международен музикален фестивал за Хора с физически увреждания - гр. Поморие.

В програмата на Фондация “Танцуващи колела” е залегнала идеята за постоянно работещо Танцово студио за хора с физически увреждания! Творческия процес, при създаването на танцови етюди и постановки, се осъществява с танцови техники, достъпни за всички участници в интегрирана среда. Тази методика за овладяване и повишаване на квалификацията в сферата на танцовото изкуство, се реализира в творческа атмосфера! Работният процес в Танцовото студио се провежда на принципа на сценичната подготовка на професионален танцов театър, което е реална възможност за професионална изява на “Танцуващи колела”!

ПОСЛАНИЕТО на “Танцуващи колела” към публиката е стремежа към чисти човешки взаимоотношения – уважение, толерантност, съпричастност, приятелство и любов – оценяване на хората по личните им качества и достойнства, а не по физическия им дефицит!

МИСИЯТА на Фондация “Танцуващи колела” е разрушаване на невидимите бариери пред хората с увреждания в България за реализацията им във всички сфери на обществения живот!